Zemlbába / Žemlovka od Zuzky


Old Czech Recipe - Zeml Baba

Zuzka: Ahoj všichni, doufám, že vám bude chutnat tento starý český koláč, který mi dělávala babička i maminka, když jsem byla malá. Pamatuji si, jak mamka vždycky říkala. Co uděláme na jídlo? Máme mlíko, staré rohlíky a nějaká jablka. Bude žemlovka. Moje reakce? Joooooo!!! Je snadné udělat dětem radost. Možná to bude znít divně, ale není to žádný dezert, je to vlastně k obědu či k večeři. Jedli jsme to teplé, dnes si dáváme kousek třeba i jen tak k snídani s ovocem. Chutná nám, když je to vychlazené přímo z lednice, i když Frederick často sní o teplé Zeml bábě s vanilkou zmrzlinou :)

Takže jak na českou žemlovku?



Budete potřebovat celozrnný chleba nakrájený na kousky (kolik záleží na velikosti vaší mísy), mléko, med, javorový sirup (nemusí být), 2 jablka, skořice, zázvor. 


Namočte chleba do mléka (naše mléko má 2%).


Na dno zapékací místo dejte vrstvu nasátého chleba. Můžete polít javorovým sirupem. Pokud chcete. 


Oloupejte jablka.


Jablka nahrubo nastrouhejte na první vrstvu.


Na jablka po povrchu dejte 2-3 lžíce medu. 


Povrch posypejte lžičkou zázvoru a skořice. 


Celou tuto vrstvu pokryjte nasekanými vlašskými ořechy a dejte druhou vrstvu nasátého chleba. 


Znovu můžete pokapat javorovým sirupem. Pak už mísu dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 230 C. Já při této teplotě pekla 35 minut. 


Když povrch zezlátne a bude křupavý, můžete mísu z trouby vytáhnout. Nechte vychladnout.

Dobrou chuť! 

Komentáře

  1. Téééda, takhle je to hned větší mls. Já si jí dělám jen výjmečně, protože je docela drahá, když to člověku zrovna nepřebejvá doma (dávám ještě tvaroh), ale jinak jí máme rádi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já žemlovku moc nemusím, ale tuhle zdravou někdy vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna budu co nevidět prezentovat na svém blogu svůj výtvor tvořený dle toho receptu. Byla to fakt mňamka! :P

    OdpovědětVymazat
  4. Zítra jdu do téhle mňamoozní krasavice, jen přidám ještě tvaroh :-) Bez něj by to nebylo ono.
    Kriss: mrknu i na Tvou :-) a určo ji pak taky vyzkouším.
    Pokud tam nejsou rozinky, tak je žemlovka moje oblíbené sladké.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vítejte v BodyRocku

Skořicový toust a sladká jogurtová miska

My Buns Hurt!